+90 850 242 96 90

Sanal Gerçeklik

Sanal Gerçeklik

Sanal dünya ile gerçek dünya arasında 3 boyut olarak ortaya çıkan sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik kavramları hayatlarımızın birer parçası halini aldı. Özellikle sanal gerçeklik uygulamalarının yapay zeka ile entegre edilmesi eğitimden eğlenceye, sağlıktan endüstriye birçok alanda karşımıza çıkıyor. Peki nedir bu sanal gerçeklik? Nasıl çalışır? Hangi programlama dili ve tabanı kullanılarak yazılır?

Sanal Gerçeklik yani VR bilgisayar teknolojisinin kullanımı ile sanal ortamların oluşturulduğu yazılımlardır. Bilgisayar ekranlarında görülen 2 boyutlu görüntülerin yanı sıra 3 boyutlu deneyim sunan VR uygulamaları kullanıcının tamamen sanal dünya içerisine dahil olmasını sağlamaktadır.

Eğlenceden eğitime hatta sağlık alanında bile kullanılan bu sanal gerçeklik son dönemde herkesin erişebildiği yaygın kullanım alanına sahip oldu. Bilgisayar, telefon ve oyun konsolları ile bağlantı kurulan aygıtlarla istenilen sanal ortamlar kullanıcıların deneyimlerine hazır hale gelmektedir. 3 boyutlu sanal ortamlarda kullanıcılar hissederek, görerek ve duyarak gerçeğe çok yakın deneyimler yaşayabilmektedir.

VR Nasıl Kullanılır?

Sanal gerçeklik teknolojisi genellikle VR gözlükleri veya Google Cardboard gibi sanal gerçeklik uygulamaları ile deneyimlenebilmektedir. Telefon, bilgisayar oyun konsolu gibi akıllı cihazlar ile bağlantı kurabilen sanal gerçeklik gözlükleri takarak seçilen simülasyon ortamı deneyimlenebilir. Sanal gerçeklik uygulamaları kullanıcılarına birçok yeniliğin kapısını aralayabilir. Konserler, festivaller ve çeşitli eğlenceleri gerçekmiş gibi yaşayabilmelerine olanak tanır. Bununla beraber PC oyunlarını daha fantastik ve gerçekçi deneyimler ile sunar. Kullanıcılara yapmak istedikleri çeşitli aktiviteleri sanal dünyada gerçekleştirmelerine olanak tanır.

Sanal Gerçeklik Programlama Dilleri

Sanal dünyada farklı deneyimler sunan VR uygulamalarının geliştirilmesi mühendislik, donanım, yazılım veya tasarım alanları gibi birçok alanda çalışmalara dayanmaktadır. Sanal gerçeklik teknolojisinin işleyişi yazılım ile gerçekleşirken ses ve görüntü kaliteleri donanımı ile alakalıdır. Aynı zamanda 3 boyutlu sanal ortamların oluşturulabilmesi için mühendislik alanındaki çalışmalar ile geliştirilen gözlükler olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. VR uygulamalarının yazılım alanlarına bakılacak olursa birçok programlama dili ve tabanı kullanılmaktadır. Bu programlama dilleri uygulamanın amacına ve hedef kitlesine göre şekillenmektedir. Çokça kullanılan bazı yazılım tabanları ise şu şekildedir; Unity: Unity; oyun geliştirme, 3D modelleme ve animasyon gibi birçok farklı alanda kullanılır. Unity; yazılım geliştirme, web geliştirme ve mobil uygulamalar gibi alanlarda kullanılan C# gibi farklı programlama dillerini destekler. Unreal Engine: Unreal Engine de VR uygulamalarının geliştirilmesi için kullanılan bir yazılım tabanıdır. Unreal Engine, genellikle oyun geliştirme için kullanılır ve C++ gibi hızlı çalışan ve oyun geliştirmeye bu yönüyle uygun olan programlama dillerini destekler. WebVR: WebVR, VR uygulamalarının tarayıcılar üzerinden yani web siteleri üzerinden çalıştırılmasını sağlayan yazılım tabanıdır. VR uygulamalarının HTML (Hypertext Markup Language), CSS (Cascading Style Sheets) ve JS gibi web tabanlı dillerle geliştirilmesine izin verir.

Kullanım Alanları Nelerdir?

Sanal Gerçeklik eğitim, sağlık, oyun, inşaat gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Her alanda farklı ihtiyaçlara yönelik kullanılan sanal gerçeklik uygulamaları şu şekilde maddelenebilir; Eğitim: Sanal laboratuvarlar ve müzeler gibi ortamlarda çalışmalar yaparak daha fazla deneyimle öğrenciler daha kalıcı öğrenme imkanı bulurlar. Aynı zamanda tıp öğrencileri için sanal ameliyatlar veya askeri çalışmalar için tatbikat deneyimleri gerçek hayatta karşılaşılabilecek riskleri en aza indirerek deneyim oranları arttırılmaktadır. Oyun Endüstrisi: Sanal gerçeklik oyunları, kullanıcıların fiziksel hareketlerini izleyerek oyun deneyimini daha derin ve gerçekçi hale getirir. Örneğin, Superhot VR, Half-Life: Alyx, Assetto Corsa, Star Wars: Squadrons ve Beat Saber gibi oyunlar, oyunculara etkileşimli ve immersif bir deneyim sunar. İnşaat Sektörü: Sanal gerçeklik uygulamaları, ev almayı düşünen kişilere binanın ve iç mekanın sanal bir turunu yapma imkanı sağlar. Bu sayede, potansiyel alıcılar bina tasarımını daha iyi anlayabilir ve kararlarını daha bilinçli bir şekilde verebilirler. Otomotiv Endüstrisi: Sanal gerçeklik, otomobil üreticilerine pahalı parçaları üretmeden önce araç tasarımını ve montajını sanal ortamda test etme olanağı sunar. Böylelikle maliyetler düşer ve üretim süreci hızlanır. Aynı zamanda parçaların araca uygunluğunu önceden belirleme şansı yakalanır. E-ticaret: Sanal gerçeklik teknolojisi, müşterilere online alışveriş yaparken kıyafetleri sanal olarak deneme ve nasıl göründüklerini görmelerini sağlar. Online alışveriş deneyimini geliştiren bu uygulama ile hem firmalar hem de müşterilerin memnuniyeti artar. Mimari Sektörü: Mimarlar, binaların veya alanların fiziksel olarak inşa edilmeden önce nasıl görüneceğini ve nasıl işleyeceğini görmek için sanal gerçeklik teknolojisinden faydalanırlar. Bu, mimari tasarımların daha iyi anlaşılmasını sağlar ve müşterilere daha gerçekçi bir ön izleme sunar.

Teklif veya Detaylı Bilgi İçin

Çözüm ortağınız olarak size en uygun şartları sağlayacağımızı temin eder. Sizin için üreteceğimiz yazılımı en ekonomik ve teknolojik olarak sunacağımızı bilmenizi isteriz.